Мартин Любенов е роден през 1976 година в София. Учи акордеон при Ангел Вангелов. От 1996 година работи като музикант в Швейцария, Съединените щати, а от 2000 година във Виена където започва и взаимното обогатяване на музиканта Мартин и виенската арт сцена. Ненавършил 25 години, със своя албум „Dui Droma” (Два пътя), той създава един от най-интересните артистични проекти на световната сцена.

Става известен с етно джаз изпълненията си, създава фолклорната група „Мартин Любенов Оркестър“ и етно джаз групата „Джазта Праста“. Мартин Любенов е един от най-необикновените акордеонисти на нашето време – едновременно виртуоз, комедиант и разказвач на истории. С корени запазени от ромската музика на южните Балкани и най-изисканите български етно-джаз, той е създал свой собствен музикален език, в който разбърква съставките, добавя щедро своята уникална интонация и разбива всички клишета за “балканска музика”.

Видеото е заснето по проект„Панорама на ромската култура“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, с финансовата подкрепата на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014- 2021.